‘Klussen’ is een overkoepelend begrip om alle activiteiten te omschrijven die te maken hebben met het bouwen, repareren, verbeteren of onderhouden van dingen in en rondom je huis. In elk huishouden valt er dan ook veel te klussen. Misschien ben jij al een doorwinterde klusser, of heb je eerder twee linkerhanden? Welke van de twee je ook bent, met degelijk materiaal kun je sowieso efficiënter en gemakkelijker aan de slag gaan. Hier lees je met welke dingen je rekening moet houden als je handig aan het klussen wil gaan.

7 basisbeginselen voor elke klusser

Wanneer je aan het repareren, bouwen of verbeteren gaat, zijn er een aantal basisbeginselen die je in je achterhoofd moet houden.

 1. Veiligheid voorop

Veiligheid is altijd het belangrijkste basisbeginsel. Om veiligheid te kunnen garanderen, is het belangrijk om het juiste werkmateriaal te gebruiken en ook jezelf waar nodig te beschermen met bijvoorbeeld een veiligheidsbril, handschoenen of gehoorbescherming.

 1. Aangepast werkmateriaal
  Kies altijd voor het juiste werkmateriaal (zoals hout of gips) dat duurzaam en van goede kwaliteit is
 2. Degelijk gereedschap

Het kan verleidelijk zijn om goedkoper gereedschap aan te kopen, maar je zult snel merken dat dit de foute keuze was. Aan degelijk gereedschap heb je jarenlang plezier en dit ligt vaak ook beter in je hand. Bekijk zeker het aanbod van Datona eens als je op zoek bent naar goed gereedschap. Onderhoud je gereedschap ook zeker goed, zo gaat het langer mee. Door je gereedschap te bewaren in je werkbank raak je niets kwijt en heb je een goed overzicht.

 1. Plannen

Impulsief aan een klusje beginnen is riskant. Je doet er beter aan om eerst goed uit te dokteren wat je juist wil doen en hoe je daar aan wil beginnen. Verzamel de juiste materialen en het juiste gereedschap op je werkbank, en ga stap voor stap te werk.

 1. Instructies volgen
  De meest voorkomende valstrik bij zowel grote als kleine klusjes is dat je denkt dat je het zonder de instructies kunt doen. Om ongelukken en frustraties te voorkomen, is het toch beter om zowel de instructies van je gereedschap als die van je werkmateriaal goed door te nemen voor je van start gaat.
 2. Oefening baart kunst

Net zoals alles in het leven, heb je ook om te klussen wat oefening nodig voor je alles helemaal in de vingers hebt. Begin dus met eenvoudige klusjes en bekijk online tutorials of leer van een expert om gestart te raken. Door met kwalitatief gereedschap, zoals dat van Datona, aan de slag te gaan, zul je snel merken dat je handiger bent dan je eerst dacht.

 1. Geduld is een schone deugd
  Klussen kan frustrerend zijn, zeker wanneer je niet goed weet hoe je met een bepaald materiaal aan de slag moet gaan of wanneer je een fout hebt gemaakt. Gun jezelf de tijd om te leren en leer ook uit je fouten.